16/5/15

L'ajuntament contra l'art: La Llotja en perill

Aquests últims dies ha sortit la notícia dels plans al Districte de Sant Andreu de enderrocar els espais i tallers de La Llotja per tal de construir un equipament esportiu. Tal com han manifestat els directors i estudiants de La Llotja, desprès de perdre l'espai al Carrer Avinyó, ara en vies de privatització--la idea ridícula d'un museu dedicat a Woody Allen gestionat per l'empresa de Jaume Roure, que no podrà mai tenir èxit ni molt menys interès--, els nous tallers i estudis a Sant Andreu representaven una inversió pública important, pensat per consolidar el futur de la formació artística a la ciutat de Barcelona. I és una inversió recent, un compromis pel futur de l'escola, que sembla ni comptar pels estaments culturals de l'Ajuntament ni de la Generalitat, que és titular de l'escola. 



Seu de La Llotja a Sant Andreu

Just aquest any molts mitjans han fet ressó dels 240 anys de la Llotja, fundada l'any 1775, que fa que sigui l'escola d'art més antiga de l'estat espanyol. Quin sentit té lloar aquest fet i el prestigi de la institució mentre es maltracti el projecte, ja amb moltes dificultats davant la pressió de privatitzar i encarir l'ensenyament de l'art i el disseny a Barcelona?

El fet que els responsables polítics de l'Ajuntament, liderats pel regidor de Sant Andreu i els responsables culturals de l'ICUB, juntament amb els responsables de la Generalitat, no hagin pensat que pugui molestar a la comunitat artística l'anunci del projecte durant la campanya electoral, demostra el grau d'allunyament entre els responsables culturals dels governs municipals/catalans i la comunitat cultural de Barcelona. Actualment una bona part de la cultura de Barcelona pateix les polítiques de indiferència i deixadesa dels estaments polítics, que senzillament no estàn a la mateixa pàgina dels creatius.

Els estudiants de La Llotja han iniciat una ocupació dels tallers, documentada al blog #ConstruimLlotja. Aquestes nits d'ocupació van acompanyats amb actes i programes de suport i solidaritat.

CCOO ha demanat la convocatòria de la mesa sectorial.

Per deixar la teva signatura de suport pels alumnes i a l'escola i en contra el despropòsit del projecte de CiU, està la pàgina a change.org.

Per a una ciutat compromesa amb la formació cultural i artística pública i de qualitat. Per preus de matrícula raonables, en contra de l'abús actual provocat per la forta privatització del sector. No es pot plantejar una ciutat amb valors culturals sense tenir en compte els propis agents creatius, actuals i futurs.

4 comentarios:

  1. El meu agraiment a les persones que lluiten per la cultura en qualsevol de les seves expresions.
    Gracies,
    Paula Barceló

    ResponderEliminar
  2. El meu agraiment a les persones que lluiten per la cultura en qualsevol de les seves expresions.
    Gracies,
    Paula Barceló

    ResponderEliminar
  3. suport pels alumnes i al professorat de l'escola i en contra el despropòsit del projecte de CiU.
    Aturem enderroc
    Construïm Llotja!

    ResponderEliminar
  4. Este comentario me ha llegado de una persona conocida:

    "Jo vaig participar al concurs dels equipaments poliesportius a l'emplaçamanent de La Llotja. No sabíem fins a quin punt afectava a l'escola fins que hi vam anar de visita i vam veure que per encabir el projecte (un monstre amb 2 PAV-3 i un PAV-2 més piscines d'estiu) pràcticament havíem d'arrasar el pati de l'escola. El pla Urbanístic no té ni cap ni peus. Menys sentit té concentrar tants poliesportius en un sol emplaçament a costa de sacrificar el propi llegat històric i cultural.
    L'escola necessita el seu pati a sud, amb els tallers que acaben d'implementar a l'edifici anexe. Si l'espai estava afectat, com és que l'Ajuntament va permetre les obres?
    Estic convençuda de que el projecte no s'arribarà a construir. Espero de veritat que des del nou govern es torni a fer un zoom-out i es revisi el Pla Urbanístic des de zero. Hi ha un munt d'espais buits o infrautilitzats a Sant Andreu i la Sagrera. No serà tan difícil trobar un nou emplaçament que permeti que l'equipament actui realment com a element reestructurador que és i no com a pervers destructor d'un bé cultural i social"

    ResponderEliminar